بتن مادهای است که میتواند در اشکال مختلف تهیه شود. بتن یک ماده بادوام و از نظر مقاومت فشاری جزء پرکاربردترین و جذابترین مصالح ساختمانی است به همین خاطر استفاده از آن به صورت روزافزون در حال افزایش بوده و استفاده از آن یک نیاز اساسی در ساخت و ساز پایدار است.
بتن آماده عیار 400 چیست؟
مقدار سیمان مصرفی در بتن، برحسب کیلوگرم در مترمکعب را عیار سیمان آن میگویند. علاوه بر بتن، در ساخت ملات، دوغاب و کارهای ساختمانی مطابق با مشخصات فنی و اجرا سیمان نقش مهمی را ایفا میکند. اطلاع از عیار سیمان، در میزان مصرف آن و نوع کاربرد در پروژه تاثیر میگذارد، همچنین مصرف بیش از حد سیمان موجب بالا رفتن هزینهها و مصرف پایین آن باعث بهم خوردن مشخصات فنی خواهد شد.
عیار بتن، به مقدار سیمان مصرف شده در اختلاط که در ایران در حجم مترمکعب اندازهگیری میشود، میگویند. به عنوان مثال در فونداسیون ساختمان از بتن 400 استفاده شده است بدین معنا خواهد بود که در یک متر مکعب بتن فونداسیون 400 کیلوگرم سیمان (9 پاکت 50 کیلویی) مصرف شده است.
اجزای تشکیل دهنده بتن 400
نوع مصالح مقدار کیلوگرم
شن 700
ماسه 1060
سیمان 400
آب 220
وزن مخصوص 2380
لازم به ذکر است که عیار بتن در مقاومت نهایی، آن تاثیر فراوانی دارد. قیمت سیمان البته توجه داشته باشید که در فرآیند ساخت بتن و مرحله واکنش هیدراتاسیون، با افزایش بینهایت سیمان، مقاومت بتن به بینهایت نخواهد رسید، بلکه باید با توجه به تجربه و دانش مقدار سیمان مصرفی برای رسیدن به مقاومت نهایی را مشخص و تعیین کرد.

روش محاسبه عیار بتن
همانطور که گفتیم زیاد یا کم شدن مقدار سیمان مصرفی در عیار بتن تاثیر خواهد شد. به همین خاطر مهندسین برای این امر، از دو روش محاسباتی برای عیار بتن استفاده میکنند.
در روش اول برای محاسبه عیار بتن از فرمول Fc = (w/10)-9 استفاده میشود. توجه داشته باشید که FC، نشاندهنده مقاومت بتن براساس آییننامه بتن ایران و نمونههای استاندارد برحسب مگاپاسکال بوده و W، عیار سیمان برحسب کیلوگرم بر مترمکعب است.
روش دیگری که برای محاسبه عیار بتن استفاده میشود، بدینصورت است که ابتدا باید مقاومت نمونه مکعبی بتن را به دست آورد (کیلوگرم بر سانتی متر مربع) و حاصل آن را با 50 جمع کرد که معادل هر نیوتن بر میلیمتر مربع 10 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است.
به عنوان مثال برای بتن با مقاومت مشخصه 25 مگاپاسکال، مقاومت نظیر نمونه مکعبی برابر میشود با 30= 20× 2/1 (مطابق مبحث 9، 9-6-1-3)پس مقاومت نمونه مکعبی برابر است با 300 که با 50 جمع میکنیم و عیار به دست آمده میشود 350